Skip to main content
0344 65 50 99  |  06 54 36 89 00 | info@happy-shape.nl

Aankomen in het najaar? Met deze tips stop je die extra kilo’s!

HappyShape najaarBron: Wendy Versweyvelt | Diëtist PowerSlim
26 september 2016

Al 15 jaar lang hoor ik mensen vertellen dat ze elk jaar in het najaar wat aankomen! Er zijn er ook heel wat die in het voorjaar een klein beetje gewicht verliezen, zonder inspanning of dieet. Deze mensen geven aan dat ze niet anders eten in de herfst wanneer het gewicht stijgt, maar ook niet in de voorjaarsperiode wanneer het gewicht daalt. Een mysterie?

De wetenschap heeft hier lang geen antwoord op kunnen geven.... maar nu is de link gelegd met Vitamine D. Dus geef ik je graag tips, zodat jij binnen enkele weken, als de zon verdwijnt (helaas dat moment komt dichterbij!), niet geplaagd wordt door extra kilo’s!
Is aankomen in de herfst normaal?

Als jij in de herfst aankomt omdat je van frisse zomerse gerechten overschakelt op zware winterkost, zoals boerenkool met worst en stevige pasta’s met roomsaus en spek..... dan is de oorzaak van jouw gewichtstoename in het najaar vast in je eetpatroon te vinden.
Maar wat als je eigenlijk ongeveer hetzelfde eet en toch aankomt?!

Wel, mogelijk reageert jouw lichaam op het lagere niveau aan vitamine D.
Tijdens de zomermaanden vertoefde je meer buiten, in het zonlicht. En dus kon jouw lichaam meer actief vitamine D aanmaken. Nu begint de herfst alweer, de zon zal minder uren schijnen en ook jij zit weer meer binnen. Dus je lichaam maakt minder vitamine D aan.

Uit onderzoek blijkt dat een lager niveau van vitamine D afvallen moeilijker maakt. En sterker nog, dat vitamine D jou helpt bij het afslanken!

Er werd vroeger wel eens gezegd dat je lichaam wat meer vet aanmaakt richting de winterperiode als ‘bescherming’ tegen de kou. Maar onderzoekers wijzen erop dat in gebieden waar het hele jaar door een erg lage temperatuur heerst, de inwoners geen hoger lichaamsgewicht hebben. Dubbele werking van vitamine D op afslanken!

Meer spiermassa, minder vetmassa:
Onderzoek aan de Purdue University toont aan dat calcium en vitamine D zorgen voor een hoger spiermassa en minder vetmassa.

Meer spiermassa betekent een hoger energieverbruik, dat resulteert makkelijk in een lagere vetmassa en een lager lichaamsgewicht.

Sneller gewichtsverlies:
Onderzoek aan de Universiteit van Teheran toont aan dat bij vrouwen met een BMI hoger dan 30 het gewichtsverlies aanzienlijk sneller gaat wanneer zij een vitamine D supplement innemen. Bovendien werd ook hier een grotere toename van de spiermassa aangetoond.

Vitamine D, waar vind je dat?

Hoewel je lichaam vitamine D aanmaakt, heeft het daarvoor wel een aantal voedingsstoffen nodig. Zo vind je de nodige voorlopers van het actieve vitamine D in je voeding!

- Vette vis
- Eidooiers
- Levertraan
- Boter
- Wild geoogste (eetbare) paddenstoelen

Weetjes over vitamine D:

- Vitamine D is een groep van in vet oplosbare vitamines (D1 tem D5)
- Je lichaam kan vitamine D aanmaken dankzij zonlicht (ultraviolet licht)
- Bij een vitamine D-tekort is afvallen erg moeilijk
- Je lever en nieren moeten de prohormonen (voorlopers) omzetten naar de actieve vorm
- Vitamine D helpt bij de opname van calcium (mineraal) uit voedsel en zorgt dat calcium beter in botten gebonden blijft (sterkere botten)
- Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van hart- en bloedvaten en er is reeds een link gelegd met vitamine D en het voorkomen van kanker

Ook je immuunsysteem vaart wel bij een goed niveau van vitamine D
Met deze tips kom jij niet aan deze herfst!

 • Ga elke dag 20 minuutjes wandelen overdag, wanneer het dus nog licht is.
 • Lunch bijvoorbeeld buiten. Fiets naar je werk. Of speel na het werk even in de tuin met de kinderen.
 • Je smelt niet van een paar regendruppels, dus laat je niet te snel afschrikken door de dreigende wolk in de verte!;
 • Blijf gezond eten en zet 1 keer per week vette vis op het menu;
 • Neem een vitamine D supplement;
 • Schrap niet al je vetten uit je voeding omdat je die vakantiekilootjes kwijt wil.
 • Dan is er een betere, gezondere en meer doeltreffende methode om je gewicht te verliezen!;
 • Vervang 1 keer per week je avondmaaltijd met vlees door een omelet met groenten.
 • Blijf 1,5 liter water drinken, ook al wordt het kouder of regent het;
 • Vermijd gesuikerde snacks tussendoor, ga voor groenten, fruit of een melkproduct.
 • Laat je daarbij niet misleiden door ‘light’-producten, vaak is er vet geruild voor suiker en dat lost niks op als je gewicht kwijt wil. Eet er liever minder van maar kies wel voor een natuurproduct.

 Salehpour A, Hosseinpanah F, Shidfar F, Vafa M, Razaghi M, Dehghani S,Hoshiarrad A, Gohari M. A 12-week double-blind randomized clinical trial of vitamin D₃ supplementation on body fat mass in healthy overweight and obese women. Nutr J. 2012 Sep 22;11:78.
Wamberg L, Kampmann U, Stodkilde-Jorgensen H, Rejnmark L, Pedersen SB, Richelsen B. Effects of vitamin D supplementation on body fat accumulation, inflammation, and metabolic risk factors in obese adults with low vitamin D levels—results from a randomized trial. Eur J Intern Med 2013;24:644–9.