Skip to main content
0344 65 50 99  |  06 54 36 89 00 | info@happy-shape.nl

Bewegen is goed voor je!

Bewegen

Bewegen is belangrijk

Niet iedereen is hier dol op, maar geloof me... na beweging voel je je als herboren. Bewegen is natuurlijk goed voor onze spieren, bloedsomloop, maar ook voor lichaam en geest. Als we bewegen komen er namelijk een aantal stoffen vrij. Wel eens gehoord van endorfine, adrenaline, testosteron en serotonine? Moeilijke namen, maar hele fijne dingen.

Bewegen een positieve invloed op testosteron

Endorfine geeft ons lichaam rust en vermindert sombere gevoelens. Adrenaline schiet juist door ons lichaam bij angst, stress en opwinding. Maar bij sporten wordt dit juist verminderd en kunnen we wat meer ontspannen. En dan testosteron, de bekendste van de vier. Dit is een mannelijk hormoon, dat zowel bij mannen als bij vrouwen aanwezig is, maar in een verschillende hoeveelheid. Bewegen en sporten hebben een positieve invloed op de aanmaak van testosteron.

En een verhoogde concentratie zorgt voor een goed gevoel, zelfvertrouwen en stimuleert de spieropbouw. Dat laatste is extra voordelig, want hoe meer spieren, hoe hoger de vetverbranding. En dat is nu precies wat we willen! En last but not least: serotonine. Deze stof wordt bij lichte inspanning aangemaakt en zorgt dan voor een gevoel van ontspanning, tevredenheid en draagt bij aan een goede nachtrust. Dat klinkt allemaal best goed, toch? ;-)

Tijd voor wat aanmaak van deze stofjes dus!

4 simpele beweegtips

Tip 1; Bewegen is niet hetzelfde als sporten

Extra bewegen is dan ook al meer dan prima. Fiets eens naar de supermarkt, wandel tijdens de lunch en maak ’s avonds na het eten een wandelingetje. Maak van je huisdier je beste vriend en laat je trouwe viervoeter geregeld uit. Een stappenteller is een handig hulpmiddel om het aantal stappen dat je zet te tellen (klein en groot). Een perfecte manier om je te motiveren meer te bewegen.

Tip 2; Huishouden en traplopen

Bewegen heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten. De bloeddruk gaat omlaag, net zoals het cholesterolgehalte. Heb je geen tijd om te sporten? Ga dan stofzuigen of doe klusjes in en rondom het huis. En pak de trap in plaats van de lift. Deze tip is niet verrassend of nieuw, maar we doen het nog steeds veel te weinig. Want eerlijk is eerlijk, neem jij de trap als de lift of roltrap aanwezig is? Kleine veranderingen kunnen, zoals ik al zei, groots effect hebben. Dat komt doordat ze vaak terugkomen.

Tip 3; Op het werk & thuis

Makkelijk een extra beweegmomentje inlassen kan je doen met deze snelle training voor je benen. Sta op vanuit je stoel en ga weer zitten, doe dat elke dag tien keer. Te makkelijk? Loop dan op je tenen de trap op. Hallo, strakke benen!

Tip 4; Doe leuke, actieve dingen

Speel met je (klein)kinderen. Jij blij, zij blij: kinderen vinden het te gek als hun ouders of opa en oma met ze meedoen. Ga lekker voetballen op het veldje of doe lekker ouderwets mee met tikkertje. Met al die blije gezichtjes vergeet je gewoon dat je ondertussen een hoop calorieën aan het verbranden bent. Of plan actieve uitjes. Ga met je vriendin, partner of het gezin op de fiets naar het bos, het zwembad, of naar de speeltuin. Of ga gezellig bowlen, (boeren)golfen, wandklimmen of een dagje indoor skiën. Het is hartstikke leuk en je bent (ongemerkt) lekker actief bezig.