Skip to main content
0344 65 50 99  |  06 54 36 89 00 | info@happy-shape.nl

Maaltijdvervangers grote suikerbommen

HappyShape Maaltijdvervangers grote suikerbommen PowerSlimrBron: Powerslim | Consumentenbond| Ayla Janssen | Diëtist PowerSlim

Ik heb zelf een tijdje in een drogist gewerkt en met name tegen de zomer ging de een na de andere maaltijdreep en dieetshake over de toonbank. “Werkt het echt?” kreeg ik dan vaak als vraag. Ik had geen idee, ik was nog piepjong en mijn opleiding tot diëtist lag nog mijlenver voor me. Maar nu weet ik inmiddels wel beter.

De consumentenbond heeft onlangs een onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat de meeste maaltijdvervangers grote suikerbommen zijn. In de schappen worden ze aangeprezen als uitgebalanceerde maaltijdvervangers die alle vitamines en mineralen bevatten die je nodig hebt. Van de 31 maaltijdvervangers die in het lab werden onderzocht kwamen er maar liefst 23 op een onvoldoende uit. Zijn ze wel zo uitgebalanceerd als ze claimen?

Nee. Dit heeft met name te maken met dat ze veel te weinig vezels en veel te weinig eiwit bevatten. Waarom is eiwit zo belangrijk:

  • Eiwit zorgt voor een goede verzadiging, meer dan koolhydraten (suikers) en vetten. Hierdoor is het minder moeilijk om de verleiding te weerstaan om tussendoor te snacken. Van suiker krijg je juist snel opnieuw trek in zoetigheid.
  • Eiwitten zorgen voor het onderhoud en opbouw van spieren. Dit is erg belangrijk tijdens het afslanken. De producten van PowerSlim bestaan juist uit weinig koolhydraten (suikers) en zijn rijk aan eiwitten. Tijdens de eerste fase van het afslankprogramma zorgt dit ervoor dat je door minder koolhydraten te eten overgaat op de vetverbranding. Omdat je tevens eiwitrijk eet ben je én verzadigd én er is geen verlies van spierweefsel.

Bij zogenaamde crash diëten, waarbij je maaltijden vervangt met shakes of repen uit het onderzoek, krijg je een lange periode veel te weinig calorieën en eiwitten binnen. Je verliest veel gewicht in korte tijd, maar je lichaam gaat om aan energie te komen ook je kostbare spieren afbreken. Spieren zijn mede verantwoordelijk voor een goede stofwisseling en die wordt hierdoor erg traag.

Veel suiker

Tijdens het onderzoek kwamen een aantal shakes aan het licht die zelfs meer suiker bevatten dan een glas cola van 250 ml! Nou dat klinkt niet echt als uitgebalanceerde maaltijdvervanger of wel? Suikers zijn namelijk direct klaar om via het bloed aan de cellen te worden aangeboden als energieleverancier. Suiker zorgt daarom al snel voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Snelle stijging van de bloedsuikerspiegel maakt je dik. Het lichaam maakt als reactie van de snelle stijging een grote hoeveelheid insuline aan en dit bevordert de opslag van vet. Daarbij volgt na een sterke piek van de bloedsuikerspiegel ook een sterke daling, waardoor je opnieuw honger krijgt.

Een goede maaltijdvervanger moet minimaal 20 g eiwit bevatten en weinig suikers.

PowerSlim voldoet (uiteraard) aan deze criteria: de PowerSlim dessert framboos cheesecake bevat bevat 3,1 gram suiker (iets meer dan een half suikerklontje) en 20 gram eiwitten per portie.
In veel andere merken maaltijdvervangers zitten veel meer suikers en veel minder eiwitten. De Kruidvat maaltijdshake aardbei, bevat maar een schamele 4,3 gram eiwit en wel maar liefst 15 gram suiker (bijna 4 suikerklontjes) per portie!

Dit komt omdat er vaak kosten moeten worden bespaard, eiwit is namelijk duurder is en suiker is nou eenmaal een goedkope grondstof. Maar gezond is het dus niet!

Werken maaltijdvervangers?

Maaltijdvervangers ‘werken’ dus wel omdat je minder calorieën binnenkrijgt, maar alleen op de korte termijn. De meeste mensen vallen in het begin goed af als ze hun maaltijden vervangen door een aantal roze shakes op een dag. Logisch, je krijgt immers ineens veel minder calorieën binnen. Dat je de hele dag honger hebt is natuurlijk maar bijzaak. In eerste instantie zijn de slachtoffers van dit soort slechte producten natuurlijk hartstikke blij, ze zijn misschien wel 20 kilo kwijt en kunnen stoppen met de shakes. Maar dan begint de ellende pas. De spiermassa is afgenomen door het crashdieet, dus de stofwisseling is trager geworden. Maar er wordt wel weer gegeten zoals voorheen en die 20 kilo plus nog wat extra zit er zo weer aan.

Er is ook geen coach die hen leert af te bouwen en wat een gezond voedingspatroon is. Ga je na de shakes meteen weer eten zoals normaal dan vliegen de kilo’s er zo weer aan. Zie voor meer informatie onze column “PowerSlim vs. Crash Dieet”

Wat dan wel?

Volg een uitgebalanceerd programma zoals PowerSlim. Je gaat samen met je coach de strijd tegen de kilo’s met een uitgebalanceerde voeding met vlees/vis en volop groentes. Daarnaast eet je de koolhydraatarme en eiwitrijke producten van PowerSlim. Na de eerste fase komen alle gezonde voedingsmiddelen stap voor stap weer terug op het menu. Als je eenmaal op je streefgewicht bent heb jij een gezond voedingspatroon geleerd zodat je jouw ideale gewicht voor altijd kunt behouden.

Helaas is PowerSlim niet meegenomen in het onderzoek van de consumentenbond. We zijn volop bezig om dit nog bij hen onder de aandacht te brengen, want wij zijn er zeker van dat onze producten wel met een dikke voldoende uit de bus zouden komen.