Skip to main content
0344 65 50 99  |  06 54 36 89 00 | info@happy-shape.nl

Mindful eten

Mindful eten

Wellicht heb je er al ooit eens van gehoord? ‘Mindfulness’, wat het is het nu eigenlijk precies? Het staat voor het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Dus niet snel even een reepje tussen de werkzaamheden door nemen, maar ga even op een rustig plekje zitten en geniet er echt van. Door mindful te eten kun jij voorkomen dat je meer gaat eten dan je nodig hebt en ben je sneller verzadigd. Maar hoe doe je dit? Sta eens even een moment stil bij jezelf en stel jezelf de vraag: ‘als ik eet, proef ik dan het eten in mijn mond of kauw ik gedachteloos’?

Vaak is eten iets dat veel mensen op de automatische piloot doen, we zijn gehaast en ook eten is een gehaaste bezigheid geworden. Eten zonder onze aandacht zorgt ervoor dat we vaak meer eten dan we nodig hebben.

Signalen van honger en verzadiging niet goed voelen

Doordat we de signalen van honger en verzadiging niet goed voelen zijn we ons aan het overeten. Ben jij iemand die voordat je met PowerSlim begon ook vaak naar eten greep zonder dat je echt honger had? Denk er vast eens over na waardoor dit kwam. Was het het (onbewust) opvullen van een andere leegte? Probeerde je op deze manier frustraties weg te stoppen? Of at je misschien vooral uit verveling of gewoonte meer dan nodig? Het kennen van jouw valkuilen is de eerste stap voor verandering. Heb je je valkuil in beeld? Wat zou er moeten veranderen om dit in de toekomst te voorkomen?

Goed kauwen is ook heel belangrijk!

Zorg ervoor dat je in een rustige omgeving gaat eten, eet niet voor de televisie of tijdens het lezen van de krant, maar zorg ervoor dat al je aandacht bij het eten is. Kauw je maaltijd goed. Wanneer we ons eten niet goed kauwen kun je nog zo gezond eten maar toch last krijgen van een opgeblazen gevoel als gevolg van een slechte vertering. Daarnaast zorgt het goed kauwen van je voedsel er ook voor dat de voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. (Het zou zonde zijn als je door slecht kauwen je waardevolle vitamines en mineralen niet goed kunt opnemen.) Goed kauwen is dus niet alleen van belang voor de lijn en de spijsvertering, maar ook voor de opname van je vitaminen! Neem ook voor je dranken voldoende de tijd en laat het bij iedere slok even door je mond swirlen. Geniet met aandacht van je voedsel en je zult je fantastisch voelen.

Neem kleinere hapjes

Nog een handige tip: Kauw minimaal 15-20 keer en neem kleinere hapjes. Hierdoor ben je sneller verzadigd. Ook na het bereiken van jouw streefgewicht komen we hier nog eens op terug. Het is tenslotte erg belangrijk dat jij een goede relatie met eten kunt opbouwen. Neem voor nu alvast mee: geniet van ieder hap ;-)