Skip to main content
0344 65 50 99  |  06 54 36 89 00 | info@happy-shape.nl

Vocht vasthouden!

HappyShape vocht vasthouden

Vocht vasthouden

Een aantal oorzaken kunnen zijn:

Meer zout gegeten?
Gelukkig komen zoutbommen zoals kant- en klaar maaltijden, pizza en patat niet voor tijdens het PowerSlim programma, dus dat scheelt al een hele hoop. Maar misschien heb je de dag ervoor net wat meer zout gegeten? Tijdens het PowerSlimmen mag je 1 theelepel zout per dag aan het eten toevoegen, maar het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je per ongeluk een beetje uit bent geschoten. Of je hebt een aantal dagen Kikkoman sojasaus of een lekker soepje gegeten (in sojasaus en bouillon zit relatief ook heel wat zout).


Weinig gesport
Tijdens het sporten verlies je met name vocht in de vorm van zweten. Als je niet tot weinig sport dan heeft je lichaam minder kans om het overtollige vocht kwijt te raken.

Menstruatie
Dit komt door de hormoonschommelingen. In de laatste week van je cyclus schommelen de oestrogeen- en progesteronniveaus, waardoor het vocht in je lichaam zich ophoopt.

Bepaald medicijngebruik
Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat het lichaam wat meer vocht kan vasthouden. Kijk hiervoor op de bijsluiter of vraag het aan je huisarts of apotheker.

Weegresultaat tegengevallen? Niet getreurd!
Doordat je vocht vasthoudt kunnen de weegresultaten wat tegenvallen, want vocht heeft natuurlijk ook gewicht en daardoor lijkt het alsof je minder bent afgevallen. Maar maak je geen zorgen! Het belangrijkste is dat jouw vetpercentage naar beneden gaat. Want daar wil je tenslotte vanaf. Veel mensen zijn zo gefocust op de absolute kilo’s dat ze heel erg teleurgesteld kunnen raken als dat getalletje niet ver genoeg gedaald is. Focus je liever op het vet dat je verliest en de spieren die je dankzij de eiwitten opbouwt, want daardoor krijg jij een prachtig silhouet.
Als je vocht vasthoudt betekent dat dat de verhoudingen in je lichaam dus tijdelijk uit balans kunnen zijn. Hierdoor kan de weegschaal bijvoorbeeld aangeven dat je niet zo veel bent afgevallen, terwijl je dat dus wel degelijk bent. Voor een betrouwbaar resultaat raad ik je aan om 1 keer per week op een vaste dag en tijdstip jezelf te wegen! Bij mij dus :)
Tips om te voorkomen dat je vocht vast gaat houden:
• Eet niet teveel zout. Mijn advies is om maximaal 1 tl zout per dag aan het eten toe te voegen. Daarnaast mag je iedere dag een kopje bouillon drinken.
• Drink voldoende, het advies bij PowerSlim is 2 liter water per dag (Lees de column over water van dag 4 nog eens door om inspiratie op te doen over hoe je water lekkerder kunt maken).
• Beweeg voldoende, dit stimuleert de doorbloeding en de spieren waardoor overtollig vocht afgevoerd kan worden. Neem de resultaten niet te nauw als je midden in je menstruatieweek zit, schommelingen zijn normaal.